3 veel voorkomende fouten in een vacaturetekst

Wil je je onderscheiden op de arbeidsmarkt? Dan is het belangrijk dat jouw vacatureteksten aanspreken en werkzoekenden willen doorlezen nadat ze de titel hebben gezien. Focus niet alleen op wat jij te bieden hebt, maar benadruk vooral wat kandidaten krijgen als ze bij jou komen werken. Laat de voordelen van de functie meer opvallen dan de verwachtingen. Vermijd een ellenlange lijst met vereisten, want dat kan kandidaten snel afschrikken.

Als uitzendbureau hechten we veel belang aan een goede vacaturetekst. Ons doel is om de jobinhoud zo gedetailleerd en transparant mogelijk te omschrijven. Onze recruiters omarmen deze teksten en spenderen er veel tijd aan. Helaas hebben wij bij bedrijven meermaals slechte vacatureteksten gezien. Hieronder vind je veelvoorkomende fouten die in vacatures worden gemaakt.

1. Maak geen valse beloftes 

Voor jongeren (millenials en generatie Z) is persoonlijke ontwikkeling een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde. Ze streven ernaar om zich na hun studie verder te ontwikkelen binnen hun functie. Hun leergierigheid vraagt om waardering op de werkvloer. 

Schrijf je in een vacaturetekst dat er ruimte is voor ontwikkeling, terwijl er slechts één keer per jaar een algemene opleiding is? Dan is het beter om deze belofte niet te maken. Als je echt ruimte wilt bieden voor persoonlijke groei, is het val belang om voor elke werknemer een individueel ontwikkelingsplan op maat te maken. Ga met hen in gesprek en vraag waar en hoe ze willen groeien. Investeer in hen door te luisteren naar hun wensen en maak budgetten vrij voor opleidingen. Als je het op deze manier aanpakt, kan je dit wel duidelijk vermelden als een belofte in je vacaturetekst.

 

2. Let op met ‘familiale’ zaken 

De zin “Bij ons heb je het gevoel dat je samenwerkt met je familie”, wordt vaak gebruikt in vacatureteksten. Dit schept een romantisch beeld van een gezellige familie, wat niet voor iedereen aanspreekt. In werkelijkheid is het familieleven niet altijd perfect. Daarom is dit geen sterk argument. Het is beter om te benadrukken dat je terechtkomt in een hecht team dat elkaar ondersteunt. Laat het specifieke ‘familiegevoel’ achterwege, omdat niet iedereen wil samenwerken met familieleden zoals neven of nonkels.

3. Geef meer dan je vraagt

Je wilt iemand aannemen die punctueel is, goed in teamverband kan werken, communicatief vaardig is en doorzettingsvermogen toont. Maar let op: voordat je het weet, heb je een uitgebreide lijst met eisen opgesteld. Natuurlijk is het belangrijk om kritisch te zijn bij het vinden van de juiste match, maar sommige zaken kun je beter voor het gesprek bewaren. Verduidelijk bepaalde aspecten wanneer je de persoon in levenden lijve ontmoet. Op die manier jaag je potentiële kandidaten niet weg met een overweldigende lijst van vereisten. Het is belangrijk dat het enthousiasme niet verloren gaat zodra iemand ziet dat er meer eisen zijn dan wat je te bieden hebt.

Met deze kennis over veelvoorkomende fouten en handige tips ben je helemaal klaar om je vacaturetekst naar nieuwe hoogten te tillen! Als je toch moeite hebt om de juiste match te vinden en weinig respons op je vacatures ziet, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als ervaren uitzendbureau staan we klaar om je te helpen!