Voer een goed sollicitatiegesprek met deze 6 tips

Je wist al als klein kind voor welk bedrijf je later zou solliciteren, of misschien ben je er nu pas achter gekomen. Beide opties zijn mogelijkheid, maar één ding is zeker: je moet een goede indruk achterlaten. Je wilt dat ze jou herinneren en dat ze jouw naam onthouden op het einde van de dag. Hoe zorg je er nu voor dat jij erbovenuit springt? Met de volgende tips voer je een goed sollicitatiegesprek!

Tip 1: Ga na wie jouw gesprekspartner is

Het is helemaal niet erg om op voorhand je gesprekspartner even op te zoeken op LinkedIn of Google. Integendeel! Wanneer de persoon een melding ontvangt dat je hem hebt opgezocht, kan hij zien dat je goed voorbereid bent en interesse toont. Op die manier kun je al een beetje aanvoelen wie er straks tegenover jou zit en kun je zijn naam goed inoefenen.

Tip 2: Check op voorhand de bedrijfscultuur

Heb je het al eens meegemaakt? Je komt aan op een feest en je bent overdressed of underdressed? Niets is ongemakkelijker dan dat gevoel. Het is uiteraard de bedoeling dat je altijd jezelf blijft, maar het kan zeker geen kwaad om je aan te passen aan de omgeving en mensen rondom je. Start je zoektocht online en ga op zoek naar de dresscode binnen het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vergelijk desnoods eens met gelijkaardige bedrijven. Vind je het niet of heb je twijfels over je kledij? Ga dan gewoon voor het netste!

Tip 3: Op tijd zijn is niet voldoende

Wanneer je denkt op tijd te zijn, ben je eigenlijk al te laat! Het komt positief over wanneer je een kwartiertje van tevoren op je afspraak aankomt. Het geeft je zelfs de ruimte om jezelf nog wat op te frissen. Op die manier weet je ook zeker dat je nog voldoende tijd hebt als je plots verdwaald blijkt te zijn of als je niet meteen parkeerplaats vindt voor je wagen. Als je enkele minuten vroeger bent kun je nog op adem komen en hoef je niet opgejaagd naar binnen te wandelen.

Tip 4: Zorg voor een goede houding en blijf positief

Het kan gebeuren dat je even het gevoel krijgt dat het niet zo goed gaat. Je hebt een vraag wat aarzelend beantwoord of je begrijpt een stelling niet zo goed. Laat dat jouw sollicitatiegesprek niet beïnvloeden! Als je blijft glimlachen sta je altijd 1-0 voor. Zo ziet jouw gesprekspartner hoe enthousiast je bent! Twijfel ook niet om vragen te stellen wanneer er verwarring is. Het is ook zeer belangrijk om een actieve houding aan te houden. Als je dat niet doet, dan kom je ongeïnteresseerd over. Vermijd dus dat je je armen kruist of achterover gaat leunen.

Tip 5: Straal rust en zelfvertrouwen uit

Het is niet enkel belangrijk dat jij je op je gemak voelt, maar ook jouw gesprekspartner moet zich comfortabel voelen. Je geeft hem geen goed gevoel door zenuwachtig te zijn. Op die manier is het gesprek niet aangenaam. Luister naar elkaar en laat iedereen uitpraten. Durf voor jezelf op te komen en toon dat je weet waarover je spreekt. Wanneer je de kalmte bewaard kom je erg zelfverzekerd over. Maar let wel op! Zorg ervoor dat het niet arrogant wordt, want dat is een afknapper!

Tip 6: Presenteer jezelf

Je ervaringen opsommen is heel aantrekkelijk, maar wie ben je echt? Bij een sollicitatiegesprek is jouw gesprekspartner altijd nieuwsgierig naar de échte jij. Wie schuilt er achter die mooie glimlach? Presenteer jezelf door gebruik te maken van een elevator pitch! Dat is een korte presentatie waarin je over je toegevoegde waarde vertelt. Denk na over waarin je uitblinkt en wat jou amper moeite kost. Geef ook aan naar wat je op zoek bent in een job en vertel over jouw ambities. Het is niet voldoende om alleen maar je naam en je leeftijd je vertellen wanneer ze je vragen “Stel jezelf eens voor”. Hoe concreter jouw antwoorden, hoe beter! Je moet zeker niet overdrijven, maar een beetje opscheppen mag best wel!

Onthoud dat stress niet nodig is en dat je jezelf niet anders moet voordoen. Gebruik deze tips en je sollicitatiegesprek eindigt hoe dan ook positief. Voor je het weet word je opgebeld en krijg je de job waarvan je al zo lang droomt! Wil je het echt? Ga er dan voor!

Ons team weet er alles over. Nood aan wat extra tips of heb je nog een duwtje in de rug nodig? Spring eens binnen in ons kantoor of plan hier je afspraak in.