Van waar komt de term “quiet quitting”?

Tegenwoordig krijgt de term quiet quitting enorm veel aandacht. Zeker op sociale mediaplatformen zoals TikTok. Het idee is om te stoppen met het maken van overuren en je volledig te richten op het volbrengen van je taken binnen je functie. Het fenomeen is vooral populair bij jonge werknemers, die weigeren om meer en beter te doen op het werk.

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting houdt in dat je enkel nog doet wat in je functieomschrijving staat en niets extra’s. Het betekent dat je niet langer de behoefte voelt om indruk te maken op je baas en dat je jezelf niet meer verplicht om een extra stap te zetten. Je blijft werken, maar je stopt met het controleren van je e-mails buiten werktijden en het aannemen van extra verantwoordelijkheden zonder compensatie.

Waar komt het fenomeen vandaan?

In deze tijd van toenemende onzekerheid vragen veel jongvolwassenen zich af wat ze in het leven willen bereiken. De huidige sociale en economische realiteit zorgt ervoor dat velen onder ons niet langer duidelijk weten wat het hogere doel is van hun werk. Dit leidt ertoe dat mensen voortdurend op zoek blijven naar hun plek in het leven.

Het is een vaststaand gegeven dat jonge werknemers steeds beter hun grenzen stellen en de voorkeur geven aan een betere balans tussen werk en privé, in plaats van te streven naar een ambitieuze carrière die een hoog risico op een burn-out met zich meebrengt.

Vormen quiet quitters een probleem?

Hier draait het om menselijke emoties en het creëren van een betere balans tussen werk en privé. Als een werknemer zich niet gewaardeerd voelt, heeft dat een negatieve invloed op zijn prestaties. Hoewel werknemers voor hun baas werken, heeft de baas geen enkele reden om familietijd en vrije tijd te belemmeren.

Het is belangrijk dat organisaties tekenen van quiet quitting herkennen en actief werken aan het creëren van een positieve werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen.

Vind de ideale match

Als je op zoek bent naar een passende job waar je energie van krijgt, is het van cruciaal belang om je behoeften serieus te nemen. Luisteren naar jouw wensen en ambities is essentieel om de ideale match te vinden. Denk na over wat voor jou belangrijk is in een job en zoek naar werkgevers die deze waarden delen. Het vinden van een werkplek waar je gewaardeerd en betrokken voelt, draagt bij aan je welzijn en werktevredenheid. Wij kunnen jou helpen in jouw zoektocht! Neem hier contact met ons op en dan babbelen we gerust verder!