3 tips om je faalangst te overwinnen

Zenuwen kun je helaas niet ontlopen. Iedereen heeft er wel eens last van en de ene wat meer dan de andere. De angst om te falen kan groot zijn en zeker als je een bepaald doel wil bereiken of als je jezelf wilt bewijzen. Ook tijdens een sollicitatiegesprek kunnen de zenuwen oplopen. Gelukkig is het mogelijk om hier vanaf te komen. In dit artikel ontdek je enkele tips om je faalangst te overwinnen en om een goede indruk na te laten tijdens jouw gesprek!

Tip 1: Toon wie je bent en verdubbel je zelfvertrouwen

Heel wat personen focussen zich meer op de zaken waar ze minder goed in zijn, dan op de zaken waar ze in uitblinken. Dat is een hele grote fout! Je moet durven stilstaan bij jouw sterke punten. Wees trots op jouw vaardigheden en durf te praten over jouw successen. Aanvaard complimenten en vertel jezelf dat je het kunt. Blijf jezelf overtuigen van je eigen kunnen tot je het zelf gelooft!

Tip 2: Relativeren

Het kan ook eens mislopen en dat is helemaal niet erg. Niet alles kan steeds verlopen zoals je het in gedachten had. Op zo’n momenten is het belangrijk dat je kan relativeren. Ook bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je niet te snel in paniek geraakt. Het is geen ramp als je wordt afgewezen. Dat is juist het teken dat het geen match was tussen jou en de werkgever. Zie het als een oefening en neem het mee naar jouw volgend sollicitatiegesprek. Oefening baart kunst!

Tip 3: Maak gebruik van professionele ondersteuning

Fouten maken is menselijk en het mag! Je hoeft niet te streng te zijn voor jezelf. Leer jezelf graag zien en heb wat meer vertrouwen! Indien de faalangst toch te veel aanwezig blijkt te zijn, ga dan op zoek naar professionele ondersteuning. Aan de hand van coaching of sollicitatietraining kun je over je faalangst raken.

Het is niet nodig om een grote druk op je schouders te nemen, want dan groeit de angst alleen maar. Neem kleine stapjes en durf buiten je comfort zone te stappen. Wees niet bang dat je het volledig verpest, maar durf dingen gewoon te doen!

Deze tips helpen je vast al een stap verder! Zit je toch nog met vragen of heb je nood aan een gesprek? Twijfel niet en maak hier jouw afspraak in ons interimkantoor te Oudenaarde!